Elisabete Pinto

Professor(a) Auxiliar

Generic Bio

Licenciou-se em Ciências da Nutrição pela Universidade do Porto em 2003 e doutorou-se em Saúde Pública na mesma Universidade em 2010. É, desde 2008, Professora Auxiliar na Escola Superior de Biotecnologia, onde leciona várias unidades curriculares na área da Nutrição e Saúde Pública, e investigadora no Centro de Biotecnologia e Química Fina (CBQF) e no Instituto de Saúde Pública da UP.

É responsável pela orientação de alunos de vários ciclos de estudos. As suas áreas de investigação centram-se na Epidemiologia Nutricional, na Nutrição Comunitária, na Nutrição no Ciclo de Vida e na Sustentabilidade alimentar. Tem participado e sido coordenadora na ESB de vários projetos de investigação nacionais e internacionais. É cocoordenadora dos cursos de Pós-graduações em "Nutrição e envelhecimento" e "Nutrição pediátrica: da conceção à adolescência".

Artigo

Bridging the Gap: Exploring the Role of Locus of Control in the Transition from Environmental Concerns to Organic Product Consumption in North Portugal, a SmartPLS Study

Elisabete Pinto (with Lucía Penalba-Sánchez). 2024. Sustainability
Artigo

Evaluating E-Health Literacy, Knowledge, Attitude, and Health Online Information in Portuguese University Students: A Cross-Sectional Study

Elisabete Pinto (with Sofia Almeida). 2024. International Journal of Environmental Research and Public Health
Artigo

Impact of a daily legume‐based meal on blood and anthropometric parameters in a group of omnivorous adults: A pilot study

Elisabete Pinto (with Helena Ferreira). 2024. Nutrition Bulletin
Outras

Promoting nutrition literacy and food neophilia of middle school children through a serious hybrid game

Elisabete Pinto (with da Costa, Sofia). 2024. HCI-GAMES
Artigo

A short questionnaire to assess changes in lifestyle-related behaviour upon stressful situations: translation, cultural adaptation, and validation study

Elisabete Pinto & Ana Maria Gomes (with Pinto, Elisabete). 2023. Acta Médica Portuguesa
Outras

Avaliação da e-literacia em saúde em estudantes universitários portugueses: Um estudo transversal.

Elisabete Pinto (with Sandra Sofia Barbosa Pinto de Almeida). 2023.
Outras

Avaliação do conhecimento e das práticas relativas à doença celíaca por parte do pessoal dos refeitórios das escolas do município de Santa Maria da Feira

Elisabete Pinto (with Alves, Joana Sofia Ferreira). 2023.
Outras

Avaliação do impacto do programa Nutrium Corporate Wellness na literacia nutricional em meio laboral

Elisabete Pinto (with Ferreira, Mariana). 2023.
Outras

Avaliação dos hábitos alimentares de crianças com sobrecarga ponderal e das atitudes dos pais face à alimentação das crianças

Elisabete Pinto (with Freitas, Sara Isabel Correia). 2023.
Outras

Comportamentos pró-ambientais de agregados familiares com crianças

Elisabete Pinto (with Pinto, Mafalda Ramos). 2023.
Artigo

Impact of a daily legume‐based meal on dietary and nutritional intake in a group of omnivorous adults

Elisabete Pinto (with Helena Ferreira). 2023. Nutrition Bulletin
Artigo

Impact of the COVID-19 pandemic on the mental and physical health and overall wellbeing of university students in Portugal

Ana Maria Gomes, Bárbara César Machado & Elisabete Pinto (with Machado, B. C.). 2023. PLoS one
Outras

Nutritional assessment of patients in long-term care at Hospital Santa Maria – Porto, and the perceptions of the nursing team

Elisabete Pinto (with Maria Inês Barros). 2023. XXII Congress of Food and Nutrition and III International Congress of Food and Nutrition
Outras

Online holistic program to foster health amongst students: a pilot study in a Portuguese University during COVID-19 pandemic

Outras

Padrão alimentar e literacia nutricional dos profissionais da Unidade Local de Saúde do Alto Minho, EPE

Elisabete Pinto (with Rebelo, Mariana Cristina). 2023.
Outras

Padrão alimentar e literacia nutricional dos profissionais de uma Unidade Local de Saúde do norte de Portugal

Elisabete Pinto (with Rebelo, Mariana). 2023.
Artigo

Prevalence of nutritional inadequacy in children aged 12–36 months: EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Margarida Nazareth). 2023. Nutrition Bulletin
Artigo

The Influence of Serious Games in the Promotion of Healthy Diet and Physical Activity Health: A Systematic Review

Elisabete Pinto (with Lamas, Susana). 2023. Nutrients
Artigo

Understanding the motives behind the consumption of organic products in North Portugal: a focus group study

Elisabete Pinto (with Lucía Penalba Sanchez). 2023. Frontiers in Sustainable Food Systems
Capítulo de Livro

Alimentação e nutrição no doente oncológico

Elisabete Pinto (with Pereira, Ana Maria Geraldes Rodrigues). 2022.
Artigo

Breakfast cereal products consumption and consumer preferences: a study on dietary fibre content awareness

Elisabete Pinto (with Diva Alexandra Simões dos Santos Jesus). 2022. Journal of Food Processing & Beverages
Outras

Data Management Plan - Deliverable 8.3 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), under grant agreement No. 101000622

Elisabete Pinto (with Santos, Carla S.). 2022. European Commission
Outras

Data management plan: deliverable 8.3 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), under grant agreement No. 101000622

Elisabete Pinto (with Carla Sofia Sancho dos Santos). 2022. European Comission
Outras

Development of a healthy lentil-based food product

Elisabete Pinto (with Rafaela Alexandra Ferreira Geraldo). 2022. 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health
Artigo

Development of a microfluidic paper-based analytical device for magnesium determination in saliva samples

Elisabete Pinto (with Aguiar, Juliana I.S.). 2022. Talanta Open
Outras

EPQ - Requirement No. 3 - Deliverable 9.3 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), under Grant Agreement No. 101000622

Elisabete Pinto (with Santos, Carla S.). 2022. European Commission
Outras

EPQ - requirement no. 3: deliverable 9.3 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), under grant agreement no. 101000622

Elisabete Pinto (with Carla Sofia Sancho dos Santos). 2022. European Comission
Capítulo de Livro

Healthier and Sustainable Food Systems: Integrating Underutilised Crops in a ¿Theory of Change Approach¿

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2022. Biodiversity, Functional Ecosystems and Sustainable Food Production
Outras

Lentil (Lens culinaris L.) intraspecific nutritional variability and development of a lentil-based snack

Elisabete Pinto (with Geraldo, Rafaela A. F.). 2022. Encontro Ciência '22
Outras

Lentil-based snack: development and nutritious properties

Elisabete Pinto (with Geraldo, Rafaela A. F.). 2022. Innovation in Mediterranean Traditional Foods: Novel products and processes
Artigo

Novel synbiotic fermented finger millet-based yoghurt-like beverage: Nutritional, physicochemical, and sensory characterization

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2022. Journal of Functional Foods
Artigo

Nutritional intake and food sources in an adult urban Kenyan population

Elisabete Pinto & Ana Maria Gomes (with Catarina Pereira de Melo Vila‐Real). 2022. Nutrition Bulletin
Outras

POPD - Requirement No. 2 - Deliverable 9.2 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), grant agreement No. 101000622

Elisabete Pinto (with Santos, Carla S.). 2022. European Commission
Outras

POPD - requirement no. 2: deliverable 9.2 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), grant agreement no. 101000622

Elisabete Pinto (with Carla Sofia Sancho dos Santos). 2022. European Comission
Capítulo de Livro

Potential role of pulses in the development of functional foods modulating inflammation and oxidative stress

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2022. Current Advances for Development of Functional Foods Modulating Inflammation and Oxidative Stress
Artigo

Qual a evolução da predisposição dos portugueses para consumir leguminosas como fonte proteica principal?

Elisabete Pinto (with Rosa Marisa Duarte Moreira). 2022. Acta Portuguesa de Nutrição
Outras

Risk management plan: deliverable 8.2

Elisabete Pinto (with Carla Sofia Sancho dos Santos). 2022. European Comission
Artigo

Widening the Perspectives for Legume Consumption: The Case of Bioactive Non-nutrients

Elisabete Pinto (with Geraldo, Rafaela). 2022. Frontiers in Plant Science
Outras

Determinantes biológicos precoces de sinais de adiposidade na infância

Elisabete Pinto (with Rodrigues, Mariana Lopes). 2021.
Outras

Dietary intake and tailored fermentation towards the development of functional cereal fibre-rich food products : bridge between Africa and Europe

Elisabete Pinto (with Vila Real, Catarina Pereira de Melo). 2021.
Artigo

ESTARÃO AS ESCOLAS DO GRANDE PORTO PREPARADAS PARA ALIMENTAR CRIANÇAS COM DOENÇA CELÍACA?

Elisabete Pinto (with Silva,Sara). 2021. Acta Portuguesa de Nutrição
Outras

Genetically modified food and health professionals : knowledge, practice and training needs

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella Ribeiro de Figueiredo). 2021.
Outras

H - Requirement No. 1 . Deliverable 9.1 for the EU-H2020 funded project, 'Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops' (RADIANT), grant agreement No. 101000622.

Elisabete Pinto (with Santos, Carla S.). 2021. European Commission
Outras

H - requirement no. 1: deliverable 9.1 for the EU-H2020 funded project, realising dynamic value chains for underutilised crops' (RADIANT), grant agreement no. 101000622

Elisabete Pinto (with Carla Sofia Sancho dos Santos). 2021. European Comission
Outras

Impact of a pulse-based vegetarian lunch meal on the modulation of gut bacterial populations

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2021. Microbiotec'21: Congress of Microbiology and Biotechnology
Outras

Impacto da COVID-19 na alimentação, outros estilos de vida e saúde mental em estudantes universitários

Marta Correia & Elisabete Pinto (with Silva, Francisco). 2021. Encontro ciência 21
Outras

Impacto da COVID-19 na alimentação, outros estilos de vida e saúde mental em estudantes universitários

Elisabete Pinto (with Francisco Silva). 2021. Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal - Ciência 2021
Artigo

Legumes as a Cornerstone of the Transition Toward More Sustainable Agri-Food Systems and Diets in Europe

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2021. Frontiers in Sustainable Food Systems
Artigo

Pilot study: the training of health professionals about genetically modified food from the perspective of the Science, technology and society

Elisabete Pinto (with Isabella Ribeiro de Figueiredo Vieira). 2021. Biomedical Journal of Scientific & Technical Research
Outras

Policy brief: pulses on the menu

Elisabete Pinto (with Bálint Balázs). 2021. Porto; Centre for Biotechnology and Fine Chemistry (CBQF); Faculty of Biotechnology
Outras

Policy briefs & recommendations

Elisabete Pinto (with Bálint Balázs). 2021. Porto; Centre for Biotechnology and Fine Chemistry (CBQF); Faculty of Biotechnology
Outras

Promoção da literacia nutricional em crianças e jovens institucionalizados

Elisabete Pinto (with Dias, Patrícia Sofia Silva). 2021.
Capítulo de Livro

Pulse consumption: potential drivers and barriers towards a sustainable diet: TRUE Deliverable D1.10: practice abstracts II

Elisabete Pinto (with Duarte, Mariana). 2021. European Comission
Outras

Qual a suscetibilidade dos portugueses para consumir leguminosas como fonte proteica principal?

Elisabete Pinto (with Moreira, Rosa). 2021. 3.ª Reunião Anual PortFIR: Alimentação saudável e sustentabilidade alimentar. O que trouxe a pandemia?
Outras

Risk Management Plan - Deliverable 8.2 for the EU-H2020 funded project "Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops" (RADIANT), under grant agreement No. 101000622.

Elisabete Pinto (with Santos, Carla S.). 2021. European Commission
Artigo

Short Term Elevated CO2 Interacts with Iron Deficiency, Further Repressing Growth, Photosynthesis and Mineral Accumulation in Soybean (Glycine max L.) and Common Bean (Phaseolus vulgaris L.)

Marta Wilton Pereira Leite de Vasconcelos & Elisabete Pinto (with Deuchande, Teresa). 2021. Environments
Capítulo de Livro

5

Elisabete Pinto (with Noureddine Benkeblia). 2020. Vitamins and minerals biofortification of edible plants
Artigo

A culture-sensitive semi-quantitative FFQ for use among the adult population in Nairobi, Kenya: development, validity and reproducibility

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2020.
Artigo

Benefits of pulse consumption on metabolism and health: a systematic review of randomized controlled trials

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2020.
Outras

Biological Potential of a Novel Symbiotic Functional Fermented African Cereal-Based Product and its Influence on the Human Gut Microbiota

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2020. International Scientific Conference on Probiotics, Prebiotics, Gut Microbiota and Health
Outras

Caraterização dos utentes da consulta multidisciplinar de pediatria/diabetes do Centro Hospitalar de Trás-os-Montes e Alto Douro – CHTMAD, EPE

Elisabete Pinto (with Mota, Daniela Monteiro Ferraz). 2020.
Capítulo de Livro

Carotenoids Biofortification of Sweet Potatoes

Elisabete Pinto (with Benkeblia, Nouredine). 2020. Vitamins and Minerals Biofortification of Edible Plants
Outras

Determinantes do comportamento alimentar de crianças em idade pré-escolar do Município da Maia

Elisabete Pinto (with Gonçalves, Inês Ferreira). 2020.
Outras

Estudo da prevalência de excesso de peso e obesidade infantis na população pré-escolar do Município da Maia e dos fatores de risco associados

Elisabete Pinto (with Barbosa, Cláudia Rute da Silva). 2020.
Artigo

Health benefits of pulse consumption - An overview

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2020. Agro FOOD Industry Hi-Tech
Outras

Impacto de uma intervenção de alimentação saudável em contexto laboral

Elisabete Pinto (with Dias, Ana Margarida Pereira da Silva de Portugal). 2020.
Outras

Iodo : ingestão recomendada desde a preconceção à amamentação

Elisabete Pinto (with Lopes, Cátia Sofia Teles Pinto). 2020.
Outras

Marketing digital e escolhas alimentares de crianças e adolescentes : a perceção dos encarregados de educação

Elisabete Pinto (with Sousa, Ana Teresa Pestana de). 2020.
Artigo

Pulse Consumption among Portuguese Adults: Potential Drivers and Barriers towards a Sustainable Diet

Elisabete Pinto & Marta Wilton Pereira Leite de Vasconcelos (with Mariana Duarte). 2020. Nutrients
Capítulo de Livro

The biology of legumes and their agronomic, economic, and social impact

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Marta Vasconcelos). 2020. The plant family fabaceae
Artigo

The push-, pull- and enabling – capacities necessary for legume grain inclusion into sustainable agri-food systems and healthy diets

Elisabete Pinto (with Vasconcelos, MW). 2020. World Review of Nutrition and Dietetics
Outras

Two scientific (peer-reviewed) publications

Elisabete Pinto (with Helena Alexandra Gonçalves Ferreira). 2020. Porto; Centre for Biotechnology and Fine Chemistry (CBQF); Faculty of Biotechnology
Artigo

Um Inquérito Sobre a Opinião, Conhecimentos e Necessidades de Formação dos Médicos Relativamente aos Alimentos Transgénicos

Teresa Maria Ribeiro da Silva Brandão & Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2020. Acta Médica Portuguesa
Artigo

A suplementação com ácido fólico na gravidez: perceções e práticas clínicas na área metropolitana do porto

Elisabete Pinto (with Silva,Carla). 2019.
Artigo de Opinião

Alimentação infantil: Não chega ser saudável, tem de ser também sustentável

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2019. Público online
Livro

Alimentação Saudável dos 0 aos 6 anos – Linhas de Orientação para Profissionais e Educadores

Elisabete Pinto (with Rêgo, Carla). 2019. Direção-Geral da Saúde. Ministério da Saúde
Outras

Avaliação da satisfação de um grupo de indivíduos omnívoros relativamente a ementas vegetarianas contendo leguminosas

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena Alexandra Gonçalves). 2019. XXVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Caracterización de la opinión, el conocimiento y la percepción de las necesidades de capacitación de los nutricionistas portugueses en relación con los alimentos genéticamente modificados

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2019. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética
Outras

Central adiposity based on waist-to-height ratio in Portuguese older adults: results from the NUTRIAGE project

Elisabete Pinto (with Leitão, Raquel). 2019. International Conference International Conference on Longevity, Social Engagement and (Dis)abilities –AGEnortC
Outras

Educação alimentar no âmbito das atividades extracurriculares para crianças dos 3 aos 10 anos

Elisabete Pinto (with Silva, Maria Catarina Trindade Coutinho Rodrigues da). 2019. XXVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Estarão as escolas do Grande Porto preparadas para alimentar crianças com doença celíaca? : a perceção dos encarregados de educação e os conhecimentos de quem trabalha nas escolas

Elisabete Pinto (with Silva, Sara Filipa Almeida da). 2019.
Outras

Estudo de soluções alternativas ao sal em bolachas

Elisabete Pinto (with Peixoto, Cassandra de Almeida). 2019.
Artigo de Opinião

Hábitos de alimentação saudável na infância

Elisabete Pinto (with Gomes,Ana M.P.). 2019. Revista Marketeer
Outras

Impacto do CO2 elevado e da restrição de ferro na nutrição de soja : Glycine max L. e feijão : Phaseolus vulgaris L.

Elisabete Pinto (with Nunes, Fábio Emanuel Santos). 2019.
Outras

Motivações e Barreiras para o Consumo de Leguminosas em Portugal

Elisabete Pinto (with Duarte, Mariana Caiado Roseta). 2019. XXVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Será que a inclusão de uma refeição vegetariana à base de leguminosas uma vez por dia se repercute na ingestão alimentar do resto do dia?

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena Alexandra Gonçalves). 2019. XXVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Uso da bioimpedância na medição da hidratação na pele

Elisabete Pinto (with Pinto, Bárbara Athayde Malafaya Baptista). 2019.
Outras

A suplementação com ácido fólico na gravidez: perceções e práticas clínicas na área metropolitana do Porto

Elisabete Pinto (with Silva, Carla). 2018. XVII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Associação entre o desperdício alimentar e o estado nutricional em idosos portugueses institucionalizados

Elisabete Pinto (with Moreira, Bárbara Filipa de Freitas). 2018.
Outras

Baby-Led Weaning : o estado da arte

Elisabete Pinto (with Vaz, Patrícia Astride dos Santos). 2018.
Outras

Development of a Southern European Atlantic Diet (SEAD) adherence index for elderly people in both northern Portugal and Galicia

Elisabete Pinto (with Sobrosa, Cristina). 2018. XVII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Development of functional fermented cereal-based Food product prototypes using African native whole grains

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2018. 7th International Dietary Fibre Conference
Artigo

Growing health and quality of life: benefits of urban organic community gardens

Elisabete Pinto (with Nova, Paulo). 2018.
Outras

Impact of elevated CO2 and restricted iron supply on soybean (Glycine max) and common bean (Phaseolus vulgaris) growth and nutrition

Elisabete Pinto (with Deuchande, Teresa). 2018.
Outras

Impact of pulse consumption on metabolism and health: a systematic review

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena). 2018.
Outras

Impact of pulse consumption on metabolism and health: systematic review

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena Alexandra Gonçalves). 2018. XVII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Impacto de uma intervenção de educação alimentar na qualidade das refeições intermédias de crianças que frequentam o 3º ano de escolaridade

Elisabete Pinto (with Santos, Beatriz de Oliveira). 2018.
Artigo

Importância da escola na educação alimentar em crianças do primeiro ciclo do ensino básico - como ser mais eficaz

Elisabete Pinto (with Santos,Beatriz). 2018. Acta Portuguesa de Nutrição
Outras

Legumes´ consumption and barriers among Portuguese adults: a quantitative and qualitative study

Elisabete Pinto (with Duarte, Mariana Caiado Roseta). 2018. TRUE General Assembly 2018
Artigo de Opinião

O impacto do consumo de leguminosas na infância

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2018. Revista Marketeer
Outras

Perspetivas futuras para a sustentabilidade alimentar : novas fontes de proteína na alimentação dos portugueses

Elisabete Pinto (with Duarte, Mariana Caiado Roseta). 2018.
Artigo

Resultados do acompanhamento nutricional de crianças e adolescentes com sobrecarga ponderal nos cuidados de saúde primários

Elisabete Pinto (with Almeida,Catarina de). 2018.
Outras

Suplementação com ácido fólico durante a gravidez: perceções e práticas clínicas na área Metropolitana do Porto

Elisabete Pinto (with Silva, Carla). 2018. XVII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

The importance of phenotyping legumes at multiple levels in order to mitigate climate change scenarios and help address sustainable development goals

Elisabete Pinto (with Santos, Carla). 2018. COST Final Meeting : ¿Plant phenotyping for future climate challenges¿
Artigo

Urban organic community gardening to promote environmental sustainability practices and increase fruit, vegetables and organic food consumption

Elisabete Pinto (with Nova, Paulo). 2018.
Artigo

Vale a Pena Trazer o Campo para a Cidade

Elisabete Pinto (with Paulo Ricardo Santos Pontes da Nova). 2018. Revista da Associação Portuguesa de Horticultura
Outras

Caracterização da opinião dos nutricionistas relativamente aos alimentos geneticamente modificados

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2017. XVI Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Caracterização da opinião dos nutricionistas relativamente aos alimentos geneticamente modificados

Elisabete Pinto (with Isabella Ribeiro de Figueiredo Vieira). 2017. XVI Congresso de Nutrição e Alimentação da Associação Portuguesa dos Nutricionistas
Outras

Co-culture fermentation of African native sorghum and millets whole grains - technological and biochemical potential of probiotic and indigenous strain combination

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Gomes, Ana). 2017. Microbiotec’17
Outras

Co-culture fermentation of African native sorghum and millets whole grains - technological and biochemical potential of probiotic and indigenous strain combination

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2017. Microbiotec 2017
Outras

Hortas Públicas, Biológicas e Urbanas: Que Efeito na Ingestão Alimentar e na Prática de Atividade Física?

Elisabete Pinto (with Nova, Paulo). 2017. XVI Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Influence of parental nutritional status on nutritional status of their offspring at 0-36 months. Results from EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Nazareth, Margarida). 2017. 24th European Congress on Obesity
Outras

Ingestão alimentar nas refeições intermédias em crianças: concordância entre a descrição efetuada pelas crianças e a descrição dos respetivos encarregados de educação

Elisabete Pinto (with Santos, Beatriz). 2017. XVI Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Nutritional adequacy in a sample of adult urban Kenyans

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2017. XVI Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Nutritional Value of African Indigenous Whole Grain Cereals Millet and Sorghum

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2017. Nutrition & Food Science International Journal
Artigo

Nutritional value of indigenous whole grain cereals millet and sorghum

Elisabete Pinto & Ana Maria Gomes (with Catarina Pereira de Melo Vila Real). 2017. Nutrition & Food Science International Journal
Outras

Technological and biochemical potential of indigenous strains on the fermentation of African native sorghum and millet whole grains

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2017. 6th International Whole Grain Summit
Outras

The impact of folic acid supplementation on gestational and long term health: critical temporal windows, benefits and risks

Elisabete Pinto (with Silva, Carla). 2017. Porto Biomedical Journal
Outras

TRUE: WP3 Nutrition and Product Development – objectives, ongoing research and communication at UCP

Elisabete Pinto (with Vasconcelos, Marta W.). 2017. First TRUE Legume Innovation and Networking Workshop of the continental Region
Outras

Validity and reproducibility of a developed culture-sensitive, semi-quantitative food frequency questionnaire for use among adult population in Kenya

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2017. 21st IEA World Congress of Epidemiology
Outras

WP3 nutrition and product development - objectives, ongoing research and communication at UCP

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Marta Wilton Pereira Leite de Vasconcelos). 2017. Continental Legume Innovation and Networking
Outras

Adesão à dieta mediterrânica e controlo metabólico em idosos com diabetes Mellitus tipo 2

Elisabete Pinto (with Salgado, Ana Cláudia Afonso). 2016.
Outras

Avaliação da eficácia de uma intervenção educacional na redução da neofobia alimentar em idosos

Elisabete Pinto (with Canha, Maria Borges). 2016.
Artigo

Baixa adesão à dieta mediterrânica em Portugal

Elisabete Pinto (with Pereira-da-Silva, Luís). 2016.
Outras

Caracterização das perceções, atitudes e comportamentos dos profissionais de saúde face aos alimentos transgénicos: desenho de estudo

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2016.
Outras

Caracterização do desperdício alimentar e do estado nutricional numa amostra de pessoas idosas institucionalizadas

Elisabete Pinto (with Ferreira, Helena Alexandra Gonçalves). 2016.
Outras

Caracterização perceções, atitudes e comportamentos dos profissionais de saúde face aos alimentos transgénicos: desenho de estudo

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2016. 2º Congresso Nacional de Investigação em Educação Médica
Outras

Caraterização da opinião médica relativamente aos alimentos geneticamente modificados

Elisabete Pinto (with Vieira, Isabella). 2016. 2º Congresso Nacional de Investigação em Educação Médica
Capítulo de Livro

Família, alimentação e bem-estar

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2016.
Outras

Fermentation of sorghum and millet whole grains by potential probiotic Lactobacillus strains: impact on nutritional value

Elisabete Pinto (with Giacinto, J). 2016. 4th ISEKI Food Conference
Artigo

How Dietary Intake Has Been Assessed In African Countries? A Systematic Review

Elisabete Pinto (with Vila-Real, Catarina). 2016. Critical Reviews in Food Science and Nutrition
Artigo

Low Adherence to Mediterranean Diet in Portugal: Pregnant Women Nutrition in Portugal and its Repercussions

Elisabete Pinto 2016. Acta Médica Portuguesa
Outras

Manual de equivalentes alimentares

Elisabete Pinto (with Goios, Ana). 2016. Associação Portuguesa de Nutrição
Artigo

Recomendações Nutricionais em Idade Pediátrica: O Estado da Arte

Elisabete Pinto (with Nazareth,Margarida). 2016.
Outras

Referencial para a formação académica do nutricionista

Elisabete Pinto (with Bento, Alexandra). 2016.
Artigo

Suplementação Vitamínica e Mineral em Portugal Durante o Primeiro Ano de Vida. Resultados do EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Rêgo, Carla). 2016.
Outras

Como estão os portugueses em termos de consumo de pescado?

Elisabete Pinto (with Tato, Isabel). 2015. XIV Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Folate and folic acid in the periconceptional period: recommendations from official health organizations in thirty-six countries worldwide and WHO.

Elisabete Pinto (with Gomes S). 2015.
Artigo

Gluten- and casein-free diet as an intervention for autism spectrum disorders: a review

Elisabete Pinto (with Costa, Carolina). 2015. Nutrícias
Outras

Impacto de uma intervenção para aumento do consumo de hortofrutícolas em idade pré-escolar

Elisabete Pinto (with Sousa, Sara Santos). 2015.
Outras

Associação entre a composição corporal em crianças até aos 36 meses e a dos progenitores: EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2014.
Outras

Balanças alimentares 2008-2013: algumas considerações

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2014. Folha informativa da RIIBES
Artigo

Características associadas ao desperdício de hortícolas na população idosa

Elisabete Pinto (with Moreira, Bárbara). 2014.
Outras

Consumo alimentar em crianças de 1-3 anos de idade: EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Moreira, Teresa). 2014.
Outras

Conteúdo em fibra de alimentos embalados e disponíveis em superfícies comerciais portuguesas

Elisabete Pinto (with Melo, Ana). 2014.
Livro

Da mesa à horta: aprendendo a gostar de fruta e vegetais!

Elisabete Pinto (with Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação). 2014.
Outras

Desperdício alimentar e risco nutricional

Elisabete Pinto (with Alfredo, Ana). 2014.
Outras

Desperdício alimentar e risco nutricional em idosos

Elisabete Pinto (with Alfredo, Ana). 2014. XIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Determinantes da selecção do alimento com o qual se inicia a diversificação alimentar: resultados do EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2014.
Artigo

Determinantes do peso corporal de crianças em idade pré-escolar

Elisabete Pinto (with Sancho, Teresa). 2014. Revista Fatores de Risco
Outras

Diferentes métodos para aferir a estatura em idosos

Elisabete Pinto (with Moreira, Bárbara de Freitas). 2014.
Outras

EPACI Portugal 2012 – o padrão alimentar precoce e a sua influência no estado de nutrição das crianças portuguesas nos primeiros anos de vida

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2014. 1º Congresso Nacional de Nutrição de Moçambique
Livro

From table to the garden: I learn to like fruit and vegetables. A practical guide for parents and childcare professionals of preschool-aged children [in Portuguese: Da mesa à horta: aprendo a gostar de fruta e vegetais. Um guia prático para pais e ...

Elisabete Pinto (with Lopes, Carla). 2014. Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública
Outras

Impacto da educação alimentar em crianças em idade pré-escolar na aquisição de conhecimentos sobre o pequeno-almoço saudável

Elisabete Pinto (with Fernandes, Helena). 2014. 18º Congresso Português de Obesidade
Outras

Measurement of folate and folic acid intake in the periconceptional period

Elisabete Pinto (with Silva-Gomes, Sandra). 2014. 20º Congresso de Obstetrícia e Ginecologia
Outras

O papel do iogurte numa alimentação equilibrada

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2014.
Artigo

Perceção do estado de saúde e da qualidade de vida numa amostra de celíacos portugueses

Ana Maria Gomes & Elisabete Pinto (with Pimenta-Martins, Ana). 2014. GE Jornal Português de Gastrenterologia
Outras

Prevalence of nutritional inadequacy in children 1-3 years of age: EPACI Portugal 2012

Elisabete Pinto (with Lopes, Carla). 2014. III World Congress of Public Health Nutrition
Outras

Prevalence of obesity among preschool children using three definition criteria

Elisabete Pinto (with Sancho, Teresa). 2014. 18º Congresso Português de Obesidade
Outras

Recomendações de diferentes países do mundo e OMS para a ingestão de folato e suplementação em ácido fólico no período periconcecional

Elisabete Pinto (with Silva-Gomes, Sandra). 2014. XIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Recomendações de diferentes países do mundo e Organização Mundial de Saúde para a ingestão de folato e suplementação em ácido fólico no período periconcepcional

Elisabete Pinto (with Gomes, Sandra Silva). 2014.
Artigo

Rotational alignment in patient-specific instrumentation in TKA: MRI or CT?

Elisabete Pinto (with Silva A). 2014.
Artigo

The influence of socioeconomic factors and family context on energy-dense food consumption among 2-year-old children.

Elisabete Pinto (with Vilela S). 2014.
Artigo

“Eating Out” Among University Students

Elisabete Pinto (with Costa,Isabel). 2014.
Outras

(In)Segurança Alimentar e Risco de Desnutrição em Idosos

Elisabete Pinto (with Carvalho, Mafalda). 2013. XII Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

ACL reconstruction: Effect of bone dowel on tibial tunnel enlargement

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2013. Knee
Outras

Auto percepção dos motivos que contribuem para o ganho de peso em indivíduos adultos com sobrecarga ponderal

Elisabete Pinto (with Silva, Mara). 2013. XII Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Estado de saúde e estilos de vida dos idosos portugueses: o que mudou em 7 anos?

Elisabete Pinto (with Catarina Barros). 2013. Arquivos de Medicina
Artigo

Patient-specific instrumentation improves tibial component rotation in TKA

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2013. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
Artigo

ACL reconstruction: Comparison between transtibial and anteromedial portal techniques

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2012. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
Outras

Caraterização de uma amostra de doentes oncológicos submetidos a colocação de prótese esofágica: estudo retrospetivo

Elisabete Pinto (with Torres, Cláudia). 2012. V Congresso Brasileiro de Nutrição, Ganepão 2012 e III International Conference of Nutritional Oncology
Artigo

Doença Celíaca – o estado da arte

Elisabete Pinto (with Pimenta-Martins,Ana). 2012. Nutrícias
Artigo

Evolução Nutricional em Doentes Oncológicos submetidos a Colocação de Prótese Esofágica: Estudo Retrospectivo

Elisabete Pinto (with Torres, Cláudia). 2012.
Outras

Frequência de visita a profissionais de saúde e grau de satisfação relativo às diferentes fontes de informação acerca de Doença Celíaca e dieta isenta de glúten

Elisabete Pinto (with Pimenta-Martins, Ana). 2012. XI Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Is there a role for adult non-cultivated bone marrow stem cells in ACL reconstruction?

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2012. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
Outras

Risco nutricional em utentes internados no Serviço de Medicina Interna no Hospital Infante D. Pedro, E.P.E. - Aveiro

Elisabete Pinto (with Casimiro, André). 2012. XI Congresso de Nutrição e Alimentação. Porto
Artigo

Adequação nutricional em grávidas toxicodependentes assistidas na Maternidade Dr. Alfredo da Costa

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2011. Toxicodependências
Outras

Choice and healthcare structure in place of birth management: a study in the north of Portugal

Elisabete Pinto (with Pereira, Márcia). 2011. Perinatal Medicine 2011
Outras

Fetal growth and dietary intake during pregnancy: results of Porto birth cohort.

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete Cristina Bastos). 2011.
Outras

Grau de adesão a uma dieta sem glúten e qualidade de vida em celíacos

Elisabete Pinto (with Pimenta-Martins, Ana). 2011. 2.as Jornadas da Unidade de Saúde Pública de Barcelos/Esposende
Artigo

Periodontal disease, tobacco and preterm delivery.

Elisabete Pinto (with Resende, Marta). 2011.
Artigo

Possibilidade de opção da ementa hospitalar - uma mais-valia?

Elisabete Pinto (with Carvalho, Cátia). 2011.
Outras

Single motherhood and prenatal care utilization

Elisabete Pinto (with Martins, Simone). 2011. Perinatal Medicine 2011
Outras

Small and large for gestational age children have different eating behaviours at 6 months of age

Elisabete Pinto (with Oliveira, Andreia). 2011. XIX IEA World Congress of Epidemiology
Outras

Social determinants of consumption of high energy density food among children of 2 years

Elisabete Pinto (with Vilela, Sofia). 2011. X Congress of Nutrition and Food & Congress Iberoamerican of Nutrition
Outras

Step by step, toward a good diet

Elisabete Pinto (with Quelhas, Catarina). 2011. CIOI International Conference on Childhood Obesity
Artigo

[Periodontal disease, tobacco and preterm delivery].

Elisabete Pinto (with Resende M). 2011.
Outras

Adequação nutricional em grávidas toxicodependentes acompanhadas na maternidade Dr. Alfredo da Costa

Elisabete Pinto (with Moreira, Catarina). 2010. II Congresso de Saúde Pública
Outras

Comportamento sexual e realização do teste do VIH em jovens universitários

Elisabete Pinto (with Bessa, Ana Isabel). 2010. II Congresso de Saúde Pública
Outras

Conhecimentos sobre escolhas alimentares em tempos de Gripe

Elisabete Pinto (with Vidal, Ana Ruth). 2010. IX Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Consumo de hortofrutícolas no período pré-concepcional e adequação em micronutrientes em mulheres portuguesas

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2010. II Congresso de Saúde Pública
Outras

Elevated Biochemical Maternal Serum Markers and Adverse Pregnancy Outcomes

Elisabete Pinto (with Cunha, AC). 2010. XXII European Congress Perinatal Medicine
Artigo

Femoral tunnel enlargement after anatomic ACL reconstruction: A biological problem?

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2010. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
Artigo

Measurement of Dietary Intake of Fatty Acids in Pregnant Women: Comparison of Self-Reported Intakes with Adipose Tissue Levels

Elisabete Pinto (with Pinto, E.). 2010. Annals of Epidemiology
Artigo

Placement of femoral tunnel between the AM and PL bundles using a transtibial technique in single-bundle ACL reconstruction

Elisabete Pinto (with Silva, A.). 2010. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
Outras

Possibilidade de opção na escolha da ementa hospitalar: uma mais valia?

Elisabete Pinto (with Carvalho, Cátia). 2010. XII Congresso APNEP
Outras

Recurso a medicinas alternativas por jovens universitários

Elisabete Pinto (with Brito, Paula). 2010. II Congresso de Saúde Pública
Artigo

Validity and reproducibility of a semi-quantitative food frequency questionnaire for use among Portuguese pregnant women

Elisabete Pinto (with Pinto, E.). 2010. Maternal and Child Nutrition
Outras

Auto-percepção do peso e imagem corporal em jovens universitários

Elisabete Pinto (with Conceição, AM). 2009. VIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Artigo

Dietary intake and nutritional adequacy prior to conception and during pregnancy: A follow-up study in the north of Portugal

Elisabete Pinto (with Pinto, E.). 2009. Public Health Nutrition
Outras

Inadequacy of folate intake and BMI in women of childbearing age from Porto

Elisabete Pinto (with Marzagalli, Rubina). 2009. VIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Outras

Maternal diet throughout pregnancy and foetal growth trajectories

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2009. IEA-EEF European Congress of Epidemiology
Outras

Particularidades da alimentação em jovens universitários

Elisabete Pinto (with Cruz, AP). 2009. VII Congresso de Alimentação e Nutrição
Outras

“Eating out”: caracterização do fenómeno em estudantes universitários

Elisabete Pinto (with Costa, Isabel). 2009. 1º Encontro de Biotecnologia
Artigo

Cobertura vacinal das vacinas meningocócica e pneumocócica num centro de saúde

Elisabete Pinto (with Santos, Helena). 2008. Saúde Infantil
Outras

Comparação de três métodos de quantificação da ingestão de ácidos gordos, durante a gravidez

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2007. V Congresso Português de Epidemiologia
Artigo

Comparação dos Lipocalibradores Baseline® e Harpenden® para a Medição de Pregas Cutâneas

Elisabete Pinto (with Pinto,Elisabete). 2007. Arquivos de Medicina
Artigo

Comparison of Baseline® and Harpenden® callipers in skinfold thicknesses measurement | Comparação dos lipocalibradores Baseline® e Harpenden® para a medição de pregas cutãneas

Elisabete Pinto (with Pinto, E.). 2007. Arquivos de Medicina
Outras

A survey of meningococcal and pneumococcal vaccination coverage in a primary health care center

Elisabete Pinto (with Santos, Helena). 2006. XVII Congresso da Sociedade Europeia de Pediatria Ambulatória e IX Reunião da Secção de Pediatria Ambulatória da Sociedade Portuguesa de Pediatria
Artigo

Body composition assessment in children with non invasive methods | Avaliação da composição corporal na criança por métodos não invasivos

Elisabete Pinto (with Pinto, E.). 2005. Arquivos de Medicina
Artigo

Micronutrientes – será uma prioridade em Cuidados Intensivos?

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2004. Revista Portuguesa de Medicina Intensiva
Artigo

Abordagem nutricional dos doentes críticos obesos

Elisabete Pinto (with Menezes, Maria). 2003. Nutrícias
Outras

Balanço nutricional ao 7.º dia de internamento hospitalar, numa população de doentes neurocirúrgicos

Elisabete Pinto (with Pinto, Elisabete). 2003. Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação